Catherine the great

Opening at Moderna Dansteatern, Stockholm, Sweden 2002.

“Har ni någonsin önskat att ni levde i en annan tid?”

Premiär Dansstationen respektive Moderna Dansteatern Stockholm 2002 (Directors Cut)

Katarina den Stora och Katarina Den Stora – Directors Cut skapades under 2002 och spelades på Moderna Dansteatern, Dansstationen I Malmö och på Atalante, Göteborg.

En historiskt skruvad performance bestående av en föreläsning om Katarina den Stora, besattheten av det storslagna, romantiskt vemodiga ryska och den drömskt bitterljuva längtanskänslan av sveriges Laurie Andersson. Det är associativ scenkonst med lite dans, mycket film, skön musik, många röster och en hel del ljud om vår inneboende längtan efter något annat och vår nostalgiskneurotiska hemlängtan till den enkla barndomen och våra drömmar om en problemfri framtid; där, där gräset är mycket grönare än här. Harrison Ford hade också en del att göra med det hela.

Om “Katarina den stora” i media:

“…en lika egensinnig som suverän iscensättning i bild, ord och kropp kring begreppet nostalgi /…/ Det är kort sagt sanslöst roligt. Och imponerande. Gunilla Heilborns fyndighet är är stor och musikaliskt precis. Hon bär ensam föreställningen med en häpnadsväckande pondus. Mer intelligent och underhållande blir det sällan på en scen. ’Katarina den stora’ har bara ett problem: den är för kort.”

ÖRJAN ABRAHAMSSON DAGENS NYHETER